Szintet lépne a Kermann IT, hamarosan indul a kereskedés a részvényeikkel

vilaggazdasag.hu

A Kermann több potenciális célpontot lát, a kiszemelt cégek felvásárlásával felgyorsítható az elkövetkező évekre kitűzött stratégia legfontosabb eleme.

Sikeres zárt körű tőkeemelésen van túl a Kermann IT Solutions Nyrt., a Budapesti Értéktőzsde Xtend piacának új szereplője, amely után közkézhányada 8,5 százalékra emelkedett, míg a részvények 91,5 százalékát az alapító tulajdonosok holding cége – Bartsen Property – tartja kézben.

vilaggazdasag.hu
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A Bartsen két fő tulajdonosa Baróthy Gábor és Kovács Zoltán, egyúttal a Kermann igazgatóságának is tagjai. A Kermann igazgatóságának elnöke – Kovács Zoltán – a Világgazdaságnak elmondta, első körben nem merült fel a nyilvános részvénykibocsátás gondolata, később azonban sor kerülhet rá,

mert tervezik a részvényeik átvezetését majd a BÉT standard kategóriájába.

Ott már lehet számolni külföldi befektetők és hazai intézmények keresletével is. A mostani részvényjegyzésben a céggel üzleti kapcsolatban lévő magánbefektetők, illetve a tulajdonosok üzleti networkje vett részt, akik közül mintegy hatvanan éltek a lehetőséggel.

A zárt körű tőkeemeléssel 457 millió forint került a kibocsátóhoz, a teljes összeget akvizíciókra költenék.

Kovacs-Zoltan
Kovács Zoltán, az igazgatóság elnöke

A Kermann több potenciális célpontot lát, amelyek megvásárlásával felgyorsítható az elkövetkező évekre kitűzött stratégia legfontosabb eleme, a gyors hazai növekedés (a hazai IT-piac erős széttöredezettsége egyértelműen megkönnyíti a felvásárlásokat).

Hamarabb teljesülnek a stratégiai célok

A Kermann három üzletággal rendelkezik, amelyekből a rendszerintegráció a cég árbevételének több mint 80 százalékát adja, ez a szolgáltatói piac Magyarországon évi 700 milliárd forintosra becsülhető. A második főtevékenység egy saját szoftveres megoldás, az úgynevezett identity management, amely szolgáltatást elsősorban magas IT-biztonságot igénylő vállalatoknak, például bankoknak értékesítik. A harmadik pillér az épületüzemeltetéshez kapcsolódó informatikai szolgáltatások (BIM) területe.

shutterstock
shutterstock

A vállalat szerkezeti struktúráját nem tervezik átalakítani, a piac azonban gyorsan változik. A Kermann által

korábban célként kitűzött, 2027-ig elérendő 9 milliárd forintos árbevételi tervről például már most valószínűsíthető, hogy hamarabb teljesülhet.

A legfontosabb cél, hogy a korábban 20-25 százalékos szolgáltatásárbevétel-arányt három év múlva 40 százalékra tornásszák fel. Ehhez az kell, hogy a szolgáltatás típusú árbevétel (amely egyébként jóval magasabb marginnal rendelkezik) gyorsabban emelkedjen, mint a volumenbiznisznek tekinthető IT-eszköz-értékesítés. Ezzel el tudják majd érni, hogy az elmúlt évek 8-9 százalékos EBITDA marzsa 13–15 százalék közé nőjön.

Hetek múlva indul a kereskedés

Kovács Zoltán beszélt az Xtend piacról is: előreláthatóan április 10-én elindul a kereskedés a Kermann-papírokkal, és bíznak benne, hogy a Kermann is hasonló tőzsdei karriert futhat be, mint például a Gloster. A két cég között, bár mindketten az IT-piac szereplői, nincsenek csak részátfedések. Annyi párhuzam azonban kiemelhető, hogy a Kermann is akvizíciók segítségével gyorsítaná fel a növekedését. A kockázatokról szólva Kovács Zoltán kiemelte, hogy a hazai makrogazdasági folyamatok talán kevésbé érintik őket. Ha megtorpan a gazdasági növekedés, vagy ha visszafogják a beruházásokat, az IT-költések akkor is növekedni fognak, hiszen hatékonyan működő IT-infrastruktúra nélkül ma már leáll a gazdaság is, de az államigazgatás is.

Forrás: www.vg.hu